Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że obecnie sklepy są praktycznie cały czas otwarte, półki wręcz się uginają od różnego rodzaju produktów spożywczych, które możemy kupić od ręki. To daje nam poczucie, że nie musimy kupować niczego na zapas, bo przecież wystarczy wyskoczyć do sklepu i mamy wszystko co niezbędne.
Prawda jednak jest taka, że różne są sytuacje. Możemy się rozchorować, może się okazać, że zapowiedzą się nam goście, których się nie spodziewaliśmy, albo dojdzie do jakiejś awarii i sklepy będą nieczynne. To oznacza, że warto zadbać o to, aby mieć w domu chociaż niewielkie zapasy, ale żeby je mieć, najpierw musimy przygotować miejsce, w którym będziemy mogli je przechowywać. Dlatego też warto w swoim domu stworzyć niewielką spiżarnię, a to jak ona będzie wyglądała, w dużej mierze będzie zależało od tego, jak wiele miejsca będziemy mieli i gdzie będziemy mieszkać.
W domu jednorodzinnym
Jeżeli mieszkamy w domu jednorodzinnym, to z pewnością warto zadbać o to, aby wydzielić taką przestrzeń, którą będziemy mogli przeznaczyć na spiżarnię. Może to być fragment piwnicy, albo wnęka w pobliżu kuchni. Oczywiście najlepiej by było, gdyby takie miejsce zostało wydzielone już na etapie tworzenia projektu takiego domu. Wówczas będziemy mogli rozplanować jak mają być zrobione półki, tak aby mieć pewność, że w takiej spiżarni będziemy w stanie zmieścić jak najwięcej artykułów spożywczych. Poza tym, warto tutaj zadbać również o to, aby w takiej spiżarni panowała optymalna temperatura, tak aby nie było ani zbyt ciepło, ani za zimno. Wówczas będziemy mieli pewność, że nasze artykuły spożywcze się nie popsują, a więc będziemy mogli je przechowywać przez bardzo długi czas.
Co jeśli mamy mieszkanie?
Mogłoby się wydawać, że jeśli mieszkamy w bloku, to nie mamy możliwości stworzenia takiej spiżarni, w której moglibyśmy przechowywać zapasy artykułów spożywczych. Ale takie podejście nie jest właściwe, bo jeśli naprawdę będzie nam na tym zależało, to będziemy w stanie wyodrębnić przestrzeń, w której będziemy mogli stworzyć taką spiżarnię. Możemy na to przeznaczyć jedną albo dwie szuflady czy półki w szafie, zwłaszcza jeśli mamy ją taką dużą, zabudowaną. Mamy również szansę stworzyć taką spiżarnię w kuchni, jeśli zadbamy o to, aby podczas aranżowania przestrzeni znalazło się miejsce na dużą szafę typu cargo. Wówczas będziemy mogli w niej zmieścić wiele artykułów spożywczych, a fakt, że taka szafa jest wysuwana sprawi, że z powodzeniem będziemy mogli sięgnąć wszystko co potrzebne, bez przekładania poszczególnych produktów. Tak naprawdę jest wiele sposobów na zaaranżowanie spiżarni, nawet w niewielkiej kuchni. Jeśli sami nie wiemy jak to zrobić, możemy na ten temat porozmawiać z architektem wnętrz, aby on zaprojektował nam takie miejsce w naszej kuchni.
Koniecznie zobaczmy jakie rozwiązania możemy zastosować. Nawet niewielka spiżarnia może nam się przydać, kiedy okaże się, że z jakiegoś powodu nie jesteśmy w stanie na szybko wyjść do sklepu po niezbędne zakupy.
1 comment
Oczywiście że warto mieć spiżarnie to pozwoli przechowywać produkty w jednym miejscu – najlepiej blisko kuchnii